McqMate

47

74.7k

These multiple-choice questions (MCQs) are designed to enhance your knowledge and understanding in the following areas: Athematic Aptitude .

1. |
## A train running at the speed of 60 km/hr crosses a pole in 9 seconds. What is the length of the train? |

A. | 150 m |

B. | 120 m |

C. | 180 m |

D. | 200 m |

Answer» A. 150 m | |

Explanation: We know that, Distance = Speed * Time. Here, Distance is the length of the train and time = 9 seconds. We convert speed from km/hr to m/sec by multiplying by 5/18, so Speed = 60*(5/18) m/sec = 50/3 m/sec. Therefore, Distance = Speed * Time = 50/3 m/sec * 9 sec = 150 m. So, the length of the train is 150 m. |

2. |
## Two trains are moving in opposite directions at 60 km/hr and 90 km/hr. Their lengths are 1.2 km and 0.9 km respectively. How long will they take to cross each other? |

A. | 30.2 sec |

B. | 40.3 sec |

C. | 50.4 sec |

D. | 60.5 sec |

Answer» C. 50.4 sec | |

Explanation: Since the trains are moving in opposite directions, their relative speed is (60+90) km/hr = 150 km/hr. We convert this speed from km/hr to m/sec by multiplying by 5/18, so relative speed = 150*(5/18) m/sec = 125/3 m/sec. The total distance to be covered is the sum of the lengths of the two trains, which is 1.2 km + 0.9 km = 2.1 km = 2100 m. The time they take to cross each other is Distance/Speed = 2100 m / (125/3) m/sec = 50.4 sec. |

3. |
## A train passes a station platform in 36 seconds and a man standing on the platform in 20 seconds. If the speed of the train is 54 km/hr, what is the length of the platform? |

A. | 200 m |

B. | 240 m |

C. | 280 m |

D. | 320 m |

Answer» B. 240 m | |

Explanation: The train's speed is 54 km/hr, which is 54*(5/18) m/sec = 15 m/sec. The length of the train is Speed * Time = 15 m/sec * 20 sec = 300 m. When the train crosses the platform, it travels the length of the train plus the length of the platform in 36 seconds. So, 300 m + length of platform = 15 m/sec * 36 sec. Solving for the platform's length gives the platform's length = 540 m - 300 m = 240 m. |

4. |
## Two trains of length 110 m and 90 m are running on parallel lines in the same direction at 45 km/hr and 30 km/hr respectively. In what time will the first train pass the second train? |

A. | 28 sec |

B. | 36 sec |

C. | 42 sec |

D. | 48 sec |

Answer» D. 48 sec | |

Explanation: The trains are moving in the same direction, so their relative speed is (45-30) km/hr = 15 km/hr. We convert this speed from km/hr to m/sec by multiplying by 5/18, so relative speed = 15*(5/18) m/sec = 25/6 m/sec. The first train will have to cover a distance equal to the sum of the lengths of the two trains to pass the second train completely, which is 110 m + 90 m = 200 m. So, the time taken = Distance/Speed = 200 m / (25/6) m/sec = 48 sec. |

5. |
## A train 240 m long passed a pole in 24 sec. How long will it take to pass a platform 650 m long? |

A. | 89 sec |

B. | 90 sec |

C. | 91 sec |

D. | 92 sec |

Answer» A. 89 sec | |

Explanation: The speed of the train is Distance/Time = 240 m / 24 sec = 10 m/sec. When the train crosses the platform, it travels the length of the train plus the length of the platform. So, the total distance = 240 m + 650 m = 890 m. Therefore, the time taken to cross the platform = Distance/Speed = 890 m / 10 m/sec = 89 sec. |

Done Studing? Take A Test.

Great job completing your study session! Now it's time to put your knowledge to the test. Challenge yourself, see how much you've learned, and identify areas for improvement. Don’t worry, this is all part of the journey to mastery. Ready for the next step? Take a quiz to solidify what you've just studied.